5 Nisan 2009 Pazar

Nato'da Türk Zaferi



Türkiye; Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliğine, ABD Başkanı Obama’nın Türkiye’nin çekincelerinin giderilmesi için garantör olmasının ardından yeşil ışık yaktı...

AVRUPA KÖPRÜSÜNDE SEMBOLİK BULUŞMA NATO zirvesinin ikinci gününde liderler, Almanya’nın Baden kentinden Rehn nehri üzerinde kurulu bulunan ve iki ülkeyi birbirinden ayıran Kehl köprüsünden yürüyerek Fransa’nın Strasbourg kentine geçti. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy liderleri köprünün karşı tarafında karşıladı. Köprünün ortasında buluşan liderler, burada hatıra fotoğrafı çektirdi. NATO zirvesinde yeni genel sekreter arayışları çerçevesinde yaşanan ve Türkiye’nin Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in adaylığına karşı çıkmasından kaynaklanan kriz, ABD Başkanı Barack Obama’nın devreye girmesi ve “garantör” olması ile çözüldü. Önceki gün Almanya’da başlayan NATO zirvesinde yeni NATO genel sekreterinin kim olacağı konusu gündemi oluşturdu.

BURASI AB DEĞİL

İlk gün yapılan toplantılarda Türkiye, genel sekreterlik için adı geçen Rasmussen’in adaylığına Karikatür krizi ve Roj TV yüzünden karşı çıktı. Bunun üzerine NATO zirvesinin akşamki yemeğinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yoğun baskı altında tutulmak istendi. Yemekte, NATO’nun tüm müttefikleri, Gül’e, Rasmussen için mutabık olduklarını anlatırken, ABD Başkanı Obama’nın gelişmeleri sessiz ve tarafsız bir görüntüyle izlediği gözlemlendi. Tüm baskılara rağmen Gül, eleştiri ve talepleri geri çevirerek, Türkiye’nin çekincelerini, kaygılarını ve beklentilerini dile getirdi. Gül, “AB içinde biz bu kararı aldık” diyen Avrupalı müttefiklere, “Burası AB değil, NATO. Kararı burada, birlikte alırız” cevabını verdi. Bu tartışmalar sırasında, NATO genel sekreterliğine aday olan diğer isimlerin adaylıktan çekilmesi de baskı oranını artırdı.

LİDERLERİ REDDETTİ

NATO toplantılarında ilk gün sonuç alınamazken, dün sabah tüm NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşme talebinde bulundular. Bu talepleri geri çeviren Gül, ABD Başkanı Barack Obama’dan gelen görüşme talebini ise kabul etti. Bir saatten fazla süren görüşmenin bir bölümüne Rasmussen de katıldı. Bu temaslar sırasında Gül, Türkiye’nin istek, endişe ve beklentilerini ayrıntılı olarak anlattı, çekinceleri dile getirdi. Görüşmenin belirli bir aşamasında, Obama, Türkiye’nin söz konusu isteklerinin ve beklentilerinin karşılanması konusunda “garantör” olduğunu söyledi ve kefalet verdi. Gül, bu gelişme üzerine Rasmussen’in NATO Genel Sekreteri olmasına yeşil ışık yaktı. Genel sekreterliğin kesinlik kazanmasının ardından Rasmussen ile birlikte basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jaap Hoop Scheffer, bütün üye ülkelerin bu konuda anlaştığını belirterek, Rasmussen’in genel sekreterlik için en uygun aday olarak görüldüğünü ifade etti. 1 Ağustos’ta görevi devralacak olan Rasmussen de “yeni NATO Genel Sekreteri olarak elimden gelenin en iyisini yapacağını” dile getirdi. Zirve bir bildiri ile sona erdi.

Rasmussen’in yardımcısı Türk olacak

Rasmussen’in seçilebilmesi için Türkiye’ye geniş bir paket sunuldu. Buna göre:

> NATO Genel Sekreteri yardımcısı Türkiye’den bir isim olacak.
> NATO’nun Afganistan Özel Temsilcisi de bir Türk olacak.
> Rasmussen karikatür krizi için İslam dünyasından özür dileyecek.
> Danimarka PKK’’nın yayın organı Roj TV’nin yayınını durduracak.
> İslam ülkeleri ile NATO arasında ittifak kurulmasına çalışılacak.
> AB üyeliği için şart olan ek protokolün kabulü bir yıl uzatılacak.
> Türkiye AB içinde yer alan Savunma Ajansı’nda temsil edilecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Obama’nın garantörlüğünde Türkiye’ye öneriler sunulduğunu ve Türkiye’nin de önerileri kabul ettiğini söyledi. Erdoğan, “Çekincelerimizi zirvede beyan ettik. Bugün sabahtan itibaren tekrar Avrupa liderleriyle ve Cumhurbaşkanımızla gö-rüştük. Son gelinen noktada çekincelerimizi bildirdik. Sayın Obama’nın garantörlüğünde çözüldüğü söylendi bize. Bunun üzerine Sayın Cumhurbaşkanımız olur verdi. Temennimiz odur ki çekincelerimize sebep olan taahhütler yerine getirilir” dedi.

Hiç yorum yok: