21 Ekim 2007 Pazar

Kırmızı çizgileri tehlikeli çiğnedi


Irak Devlet Başkanı Talabani, Türkiye’nin sınırötesi harekatına destek veren Suriye Devlet Başkanı Esad’a kızdı. Talabani, "Kırmızı çizgilerin tehlikeli bir şekilde çiğnenmesine göz yumamam" dedi.

ARAP dünyasına yayın yapan Eş-şark el Esvat Gazetesi’ne demeç veren Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Kuzey Irak konusunda Türkiye’ye verdiği destekten rahatsız olduğunu açıkladı. Talabani, "Esad’ın sözlerini duydum ve okudum. Bütün kırmızı çizgilerin böylesine tehlikeli bir şekilde çiğnenmesine göz yumamam. Tarihi bağlarımız hatırına genelde Suriye’nin pozisyonuyla ilgili yorum yapmam, ama bu kez tehlikeli kırmızı çizgilerin geçilmesini desteklemem mümkün değil. Esad’ın ifadeleri tehlikelidir ve Arap dayanışması ruhuna da ters düşmektedir. Bu ciddi bir meseledir ve iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vermektedir. Suriye’nin takındığı dostane olmayan bu tavır beni gerçekten hayrete düşürdü" dedi.

TÜRKİYE BATAĞA GİRMEZ Kuzey Irak’taki Kürt televizyonlarının haberine göre önceki akşam Süleymaniye Havaalanı’na inen Talabani, sınır ötesi bir operasyon yapılması durumunda Türkiye, Kuzey Irak, Irak ve genel olarak bütün bölgenin zarar göreceğini iddia etti. Talabani, "Türkiye kendisini içinden çıkamayacağı bir bataklığa atmaya hazır değildir. Tezkerenin uygulanacağını zannetmiyorum" dedi.

ANLAŞAMADILAR Irak parlamentosu, Türkiye’nin sınır ötesi operasyon olasılığını kınayan bir önergeyi dün görüştü. "Parlamento, iki ülke arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine yardımcı olmayacak Türk tehditlerini reddeder" şeklindeki önergenin nihai şekli konusunda anlaşma sağlanamadı.

PKK’YA DESTEK YOK ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, eski CIA yetkililerinden Graham Fuller’in "ABD, Kürt teröristleri İran’a karşı destekliyor" ifadesini kullanmasına ilişkin görüşünün sorulması üzerine "ABD’nin PKK ile teması yok ve PKK’yı desteklemiyor" dedi.

Hiç yorum yok: