18 Mart 2009 Çarşamba

DTP Heyeti, Talabani ile Görüştü


DTP EşBaşkanı Ahmet Türk ve Milletvekili Sırrı Sakık, Celal Talabani ile görüştü. Görüşmede PKK konusu da ele alındı.
5. Dünya Su Forumu için İstanbul'da bulunan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eş Başkanı Ahmet Türk ve DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ile görüştü. Swissotel'de gerçekleştirilen görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ahmet Türk, Ortadoğu'da yaşananlar olmak üzere, gündeme ilişkin gelişmeler konusunda görüştüklerini söyledi. Türk, "Bu konularda Sayın Talabani ile sohbet ettik. Düşüncelerimizi söyledik. Ortadoğu'da demokrasinin gelişmesi, halklar arasındaki diyaloğun gelişmesi anlamına gelir. Kendisi de bu konuda umutlu. Hem sağlığını merak ettiğimiz için, hem de ziyaret için buraya geldik" dedi.

TALABANİ NEVROZ'A DAVET EDİLDİ"Talabani'yi newroza davet ettiniz mi?" sorusu üzerine Ahmet Türk, "Biz bir çok kesimi davet ediyoruz. Başbakanı da davet ediyoruz. Nevroz, Türk halkının önemli bir günüdür. Bugün de Sayın Cumhurbaşkanına, 'keşke böyle bir imkanınız olsa da nevrozda Diyarbakır'a gelebilseniz' dedik. Kendilerini davet ettik" diye konuştu.

Türk, PKK liderlerine yönelik afla ilgili sorular üzerine şunları söyledi: "Biz bu konunun Türkiye'nin iç dinamikleriyle çözülmesinden yana olduğumuzu daha önce de çok açık şekilde ifade ettik. Bu, Türkiye'nin iç sorunu. Çözüleceğine inanıyoruz ama artık Türklerin de, Kürtlerin de tahammülü kalmadı. Barışçıl, demokratik bir sürecin gelişmesi konusunda hepimiz hassasiyet gösteriyoruz. Türkiye'nin artık bu acılı süreçten kurtulması gerektiği inancındayız. Tabii ki şu anda bazı tartışmalar, görüşmeler var. Yani Türkiye'deki bu tartışmalar bir sihirbazın kutusu gibi, içinden tavşan mı çıkacak, başka bir şey mi çıkacak bilemiyoruz ama isterdik ki önce biz burada tartışalım. Biz burada altyapısını oluşturalım. Eğer varsa bunun bir formülü, bunu hep birlikte ortaya koyalım. Bu aklı birlikte ortaya koyalım isterdik." Kürt meselesinin, önemli bir sorun olduğunu belirten Ahmet Türk, bu durumun seçimlere endeksli bir konu haline getirilmemesi gerektiğini söyledi. Türk, "Bu Kürt sorununun çözümü önemli bir sorun, seçimlere endeksli bir konu olarak kullanılmamalı. Çok hassas bir konu. Bu konu farklı, seçimler farklı. Kürt sorununun çözümü konusunda gerekli hassasiyeti herkes göstermeli. Kürt sorunu seçim propagandası olarak kullanılmamalı. Çok hassas bir konu. Türkiye'de barışı, kardeşliği bir ortak akılla ortaya koymamız lazım" şeklinde konuştu.

KÜRT KONFERANSISon olarak, gerçekleştirilmesi planlanan Kürt konferansında PKK'ya silah bırakma çağırısında bulunup bulunmayacakları yönündeki soruyu yanıtlayan Ahmet Türk, "Bu konferans barışın sağlanmasına, sorunların çözülmesine yönelik bir konferanstır. Böyle görmek lazım. Tahmin ediyorum seçimlerden sonra bu daha farklı şekilde gündeme gelecektir Tabii ki biz de destekliyoruz bu çağrıyı. Elbette destekleyeceğiz. Bizim özlemimiz barıştır, sorunların barışçıl şekilde çözümüdür. Herkesin barış projesinin etrafında bütünleşmesi çok önemli" dedi.

Hiç yorum yok: