18 Mart 2009 Çarşamba

Şırnak'taki ölüm kuyuları operasyonunda 8 gözaltı



Şırnak'ın Cizre ilçesinde dün yapılan ve 20 kemik parçasının bulunduğu kazının ardından Silopi'de operasyon düzenlendi.
Silopi Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı ile Şırnak ve Diyarbakır polisinin ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyonda 1'i PKK itirafçısı 8 kişi gözaltına alındı. Olayla ilgili eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak'ın ise arandığı belirtildi. Atak'ın evinde yapılan aramada ise çeşitli çap ve markada 5 silah ele geçirildi. Gözaltına alınanların sorgularının sürdüğü ve ifadeler doğrultusunda yeni gözaltılar olabileceği bildirildi. Zanlıların isimleri açıklanmazken JİTEM'in tetikçilerinden olduğu iddia edilen Koçero Saluci'nin de gözaltına alınan isimler arasında yer aldığı öğrenildi. Bölgedeki kazıların ardından gözaltına alınacağını anlayan Saluci'nin bir süre önce Ergenekon soruşturmasını yürüten polisleri suçlayıcı bir dilekçeyi savcılığa verdiği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade veren ismi açıklanmayan bir tanığın Kuştepe köyünde gösterdiği yerde kazı yapıldı. Tanığın ifadesinde, 1990'lı yıllarda terör örgütüne yataklık ettikleri iddiasıyla bazı kişilerin belediye başkanı olan Kamil Atak tarafından alınarak, sorgulanmak üzere Hizbullah'a teslim edildiğini söylediği öğrenildi. Hizbullah üyelerinin bu kişileri eğitim amaçlı olarak kullandıkları Kuştepe köyünde sorguladıktan sonra öldürdüklerini ifadesinde iddia eden tanık, cesetlerin yerlerini gösterebileceğini yetkililere iletti.
BOTAŞ kuyularının açılmasının ardından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faili meçhul cinayetlere adı karışan itirafçıların panik yaşadığı ortaya çıktı. İstanbul Emniyeti'ne geçtiğimiz hafta gönderilen bir ihbar mektubuna göre; JİTEM adına tetikçilik yapan isimler, görevdeki askerleri 'Yaşananları anlatırsak siz de yanarsınız.' diyerek tehdit etmeye ve 'korunma' istemeye başladı. Aynı şekilde halen GATA'da tedavi gören Ergenekon tutuklusu emekli Tuğgeneral Levent Ersöz de 'itirafçı ve infazcıların' konuşmasını engellemek için harekete geçti. Ersöz, bu amaçla daha önce emrinde çalışan askerlerden bir ekip oluşturarak, konuşma ihtimali olan kişileri tehdit ettiği, itirafta bulunanların ise ifadelerinin geçersiz sayılması için çalıştığı öğrenildi. Bu çerçevede itirafçı Abdulkadir Aygan 'JİTEM tetikçisi' dediği Koçero Saluci'ye operasyonları gerçekleştiren polisi suçlayıcı, dönemin komutanlarını aklayıcı bir mektup yazdırıldı. Silopi'de bulunan kemiklerle ilgili olarak gözaltına alınan Saluci, savcılığa verdiği dilekçede polisin kendisine 'tanıklık' teklif ettiğini savunuyor. 'Devlete bağlı bir korucu' olduğunu söyleyen zanlı, bir dönem birlikte çalıştığı komutanları savunurken iddiaları 'dedikodu' olarak nitelendiriyor.

Hiç yorum yok: