9 Mart 2009 Pazartesi

Şırnak'ta ulusal basın terörü



Yukarıdaki başlık, değerli meslektaşımız Yazar Dündar Sansur"e aittir... Sayın Sansur, Şırnak Haber Gazetesi"ndeki köşe yazısının başlığını bu şekilde attı... Yazı, son olaylardan sonra bölgeye akın eden İstanbul matbuatının halini ve Türk Milleti"nin olayları ne kadar sağlıklı öğrenebildiğini, işin erbabı yerel bir gözlemcinin kaleminden öğrenilmesini sağlıyor...Bakınız, Sayın Sansur neler yazdı...
“Ulusal Basın, Şırnak"ı Reyting Uğruna Hedef Seçti! Şırnak, tarihinde görmediği bir karalama kampanyası ile karşı karşıya. Bütün Ulusal, Görsel Yazımsal basının canlı yayın araçları, muhabirleri, yazarları Şırnak"ı adeta ablukaya almış durumda. Evet Değerli okurlar, bu aralar Şırnak"ta ulusal basın terörü son hızla esmekte.
İhlas Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı, Anadolu Haber Ajansı, Cihan Haber Ajansı, ATV, Show TV, CNNTÜRK, KanalD, TGRT, Flaş TV, ATV,Star TV, NTV ve adını hatırlamadığım diğer ajans ve TV kanallarının canlı yayın araçları, Şırnak"ın merkezi ve ilçelerinde cirit atarak Şırnak"ı “reyting uğruna” nasıl tüm Türkiye"ye ve dünyaya en kötü şekilde tanıtalım diye adeta birbirleri ile yarışa girmiş durumdalar.
Kimisi Habur"dan canlı yayın yaparken, işte birazdan tanklarımız bu kapıdan Irak"a girecek derken, diğer bir TV kanalı da yıllardır güvenliği sağlamak amacıyla rutin askeri kontrollerin yapıldığı Kasrik boğazından canlı TV"lere bağlanarak sizlere Gabar"ın tepesinde sesleniyoruz, şeklinde yalan dolan haberlerle tüm Türkiye"yi kandırırken aynı zamanda da adeta Şırnak"ı terör kenti ilan etmekteler. Yine başka bir TV kanalı Uludere"den canlı bağlanarak günün tam ortasında çatışmanın tam ortasındayız şeklinde ajanslara haberler geçerek tüm Türkiye"yi televizyonlarının başında yer alan vatandaşları kandırırken, biraz daha reyting yapacağız diye yapalım diye güzelim ülkemin güzelim kentimi Şırnak"ı bu iğrenç oyunlarına alet etmekteler. Şırnak"tan Canlı yayına bağlanıp nefes nefese “daha önce onlarca kez provası yapılmış yalan-yanlış bilgi dolu haberler” söyleyen-yayınlayan TV ve Ajans muhabirleri, neredeyse hızını alamayıp mikrofonu elinden bırakıp eline silahı alarak sınırı geçip sınır ötesi operasyon yapma durumuna gelecekler. Bu paranoyak vaziyet, trajikomik bir travmamıdır bilemiyorum. Psikoloji de bu ruh haline ne denir, bunu da bilemem. ancak güler misin ağlar mısın (!) o kafayı yiyen muhabirleri evlerinde izleyen normal vatandaşlar, muhabirlerin o kendilerini soktukları en kral tiyatroculara taş çıkartacak manyak dehşet mod"uyla irkilip, telaşlanıp umutsuzluğa düşmeleri son derece normal. Hele bu bir asker Annesi, yada Şırnak"ta görev yapan bir öğretmen babası ise…haksız mıyım sizce?.
Öyle ki, artık şahsen ben, batıya gittiğimde nerelisin dediklerinde Şırnaklıyım demekten kaygı duyacak durum psikozuna girdim bile…
Varın diğer ayrıntıları siz düşünün. Bu ajans ve TV"lerin Şırnak"tan yayınladıkları asparagas haberlerle Bizi hiç tanımayan, görmeyen, tanıma ve görme şansına hiç bir zaman sahip olamayacak olan Batıdaki, Kuzeydeki, Güneydeki, İç Anadolu"daki bu güzelim ülkemin vatandaşları Şırnak"ı terör kenti ve Şırnaklıları terörist görse şaşmam!. İnanınız ben bile TV kanallarında haberleri izlerken şoke girip yapma yaaa diye enteresan bir ruh haline girerken adeta Şırnak"ta Silopi"de yaşadığımı neredeyse unutacak duruma gelebiliyorsam” o Ajans muhabirlerinin ve TV kanalarından yayın yapan insanların Çirkince yalan haberleri karşısında” varın siz düşünün Karaman"da, Alanya"da, Merzifon"da, Samsun"da, Yozgat"ta, Trabzon"da, Anamur"da, İzmir Foça"da, Edirne"de, İstanbul"da, Rize"de ya da Mersin"in her hangi bir Yörük köyünde yaşayan Ülkemin vatandaşlarının ne tür bir korku psikolojisine gireceğini yine varın siz düşünün?
Ya da Şırnak"a ataması yapılan bir öğretmenin, Doktorun, Ebe"ninin nasıl bir ruh haline girebileceğini de varın siz düşünün? Ben şahsen, Şırnak"ı hiç tanımayan bir insan olsam, ve doktor olarak tayinim Şırnak"a çıksa, Televizyon kanallarının yaptıkları bu iğrenç yalan, dolan, asparagas haberlerden sonra basarım istifayı. Açlıktan da ölsem Vallahi de billahi de Şırnak"a gelmem! Bilmem anlatabildim mi? Bir de Polisin, Askerin, asker ailelerinin ruh halini düşünmek bile istemem!
Beyler, Şırnak ve Şırnak"lılar, bunu asla hak etmiyor, bu sözüm ona Türkiye"yi yöneten beşinci güç olarak kendilerine sıfat takan, reyting uğruna babalarını bile satacak durumda olan bu Ajans ve TV kanallarının Şırnak"ı karalama kampanyasına birileri “RTÜK” dur demese, biz Şırnak"lılar olarak ya kimliğimizdeki doğum yerimizi değiştirmek ya da Şırnak il sınırları dışına çıkamayacak duruma geleceğiz.
Ajansların ve TV kanalları tarafından Şırnak"a yapılan bu karalama kampanyaları artık mide bulandıran bir hal aldı da geçti bile. Her gece Televizyonların birinci haberi olan Şırnak, zaten ekonomisi iflas etmiş bir durumda, Habur gümrük kapısı eski işlevine kazandırılmadığı için sürekli göç veren bir il durumdayken, siz de “bir darbede biz vuralım” hem de en kalleşçe derseniz, bu toplum bunun altında ezilir, ve Allah sizden bunun hesabını sorar.
Bu toplum, kimden gelirse gelsin Şiddet ve çatışma istemiyor, bu toplum Barış istiyor, Aş istiyor, İş istiyor, Habur"un canlanmasını istiyor, Huzur İstiyor, Doktor İstiyor, Öğretmen İstiyor, Ebe-hemşire istiyor, yatırım istiyor, istihdam alanlarının yaratılmasını istiyor, bu toplum itilip kakılmaktan yoruldu. El insaf!, bizde bu ülkenin evlatlarıyız. Ülkemizi seviyoruz, Bizimde kanımız var bu ülkenin kurtuluş savaşında. Potansiyel suçlu muamelesi görmekten bıktık usandık!... Biz, şefkat, Biz Barış, Biz BİZE UZANACAK BİR Merhamet Eli, biz SEVGİ İSTİYORUZ ARTIK … BİRAZCIK SEVGİ!…
Yeter artık beyler, çıkarın bizi artık, reyting uğruna hazırladığınız o iğrenç gündemlerinizden. Biz Huzurla, biz Güvenle, biz Eğitim seviyesi yükselen bir Şırnak, biz sağlık sorunlarını hal eden, biz Devletimizi seven, barışı, barış barış diye çığlık atan yüreğimizle, aşkın, sevdanın, sevginin, Hümanizmin barışın coğrafyası olan insanlığın 2. doğuş noktası olan Şırnak, “Şehri-Nuh” Mem-u Zini ile, Kırmızı Medresesi ile, ilk robot resmi yapan İsmail Ebul-izlerle, Meleyi Cezerilerle, Feki Teyran"larla gündeme gelmek istiyoruz.
Varsa zerre kadar bir merhamet ve şefkatiniz, bunları alın gündeminize.. Bunu da alamıyorsanız, Şırnak"ta son zamanlara alt yapıdan-üst yapıya kadar, Eğitimden-sağlığa kadar gelişen bir il olarak siyasetçilerin ve değerli yöneticilerin katkıları sonucu bir çok alanda sevindirici gelişmeleri alın gündeminize. Tüm Türkiye"ye duyurun, işte Devlet en azından yatırım yapıyor diye. Ama hayır, siz art niyetlisiniz, İhlas Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı, Anadolu Haber Ajansı, Cihan Haber Ajansı, Dicle Haber Ajansı, Show TV, ATV, Star TV, CNNTÜRK, HABERTÜRK, KANALD, TGRT,TRT-1 ve diğer tüm TV kanalları, tek bir amacınız var, o da reytinginizi yükseltmek… Buna da güzel ülkemin güzel kenti Şırnak"ımı çirkin bir şekilde alet ederek yapmaktasınız hem de.
Bir askeri tank gördüğünüzde hemen sınır ötesi hazırlık için tanklarımız Şırnak"tan yürüdü diye, yada bir askeri birlik bir askeri tatbikat yaptığında çatışmanın tam ortasındayız diye, yada rutin bir askeri birlik görüntüsünü çekerken, sınır ötesine hazırlık için birliklerimiz Şırnak"tan yola çıktı, şeklinde kan ve gözyaşı tacirliğini yaparak bizi tüm Dünya"ya adeta terörist ilan etmektesiniz.
Oysaki, iyi niyetinizin zerre kadar göstergesi olsaydı, geride bıraktığımı hafta içerisinde, Silopi"de 50 yataklı tam teşekkülü bir hastane İdil"de yine 50 yataklı tam teşekkülü bir hastanenin temel atma törenini yine kendi kanalarınızda vererek, devlet yatırım yapıyor diye verebilirdiniz? Ama yok vermediniz. Çünkü bu sizin için haber değeri taşımıyor. Ki temel atma töreni yapılırken, Şırnak merkez ve ilçelerinde yaklaşık 20"ye yakın canlı yayın ekipleri cirit atıyordu. Ama umurlarında değil. Onlar pusuya yatmış, onların muhabirleri nasıl bir asparagas haber yaparım, nasıl ajitasyon kokan bir haber yaparım, nasıl yalan iftira dolan bir haber yaparak kanalımın yada ajansımın reytingine bir hizmet sağlarım diye pis pis düşünmekteydiniz.
Hayır efendim!, Şırnak bunu asla hak etmiyor. Edemez de. Yeter artık bizde bu ülkenin bir kentiyiz ve bizde Türkiye cumhuriyetinin vatandaşlarıyız. Bu ulusal basın terörünü şiddetle kınıyor, düşün yakamızdan diyoruz. Bizi reyting uğruna o iğrenç oyunlarınıza alet etmeyiniz diyoruz.
Sizin yüzünüzden kimliğimizdeki doğum yerlerimizi değiştirecek duruma geldik! Allahtan korkun!...
Şırnak Ak Parti Milletvekili Abdullah Veli Seyda"nın Şırnak valilik konağında söylediği gibi, “bir kısım ulusal basın, terbiyesizce ve çirkince yalan dolan iftiralarla Şırnak"ı yedi düvele en kötü şekilde lanse etmekte. Bunların yaptıkları bu asparagas haberlerden sonra Buraya nasıl doktor nasıl öğretmen gelir, Bunu kabul edemeyiz. Diyordu. Evet değerli Vekilim, seni tüm yüreğimle destekliyor, bu son derece yerinde kullandığın ifadelerinden dolayı da seni kutluyorum Abdullah Veli Seyda…
Bende sizinle aynı fikirdeyim. Ulusal basın Terörünün bu yaptığı, kesinlikle çirkince ve terbiye sınırları dışında yer almakta.
Bu arada sakın yanlış anlaşılmasın, kim yaparsa yapsın, kimden gelirse gelsin, ne amaç uğruna yapılırsa yapılsın, kesinlikle terörün her şekline, adına, diline, dinine şiddetle karşıyız. Karşı olmak durumundayız. Allahın yarattığı canı hiç kimse alamaz. Almamalı. Bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüştür. diyen yüce dinimiz, aynı zamanda insan yaşamını kutsamıştır. Bundan dolayı da adı ne olursa olsun, sorunların Şiddetle çözüme kavuşturulamayacağını da iyi biliyorum. Sorunu ya da sorunları silahla çözme anlayışı kan getirir, gözyaşı getirir, ölüm getirir. Silahla çözüm arayışları Barış yoluna asla hizmet etmez. Tam tersi şiddet ve kaos ortamını doğurur. Buna en iyi cevabı yine tarih vermiştir. Ve aynı zamanda sorunun ya da sorunların olması doğal olmakla birlikte. Bu sorun ve sorunların çözümü de demokrasi içerisinde insan haklarını gözeterek, Türkiye büyük millet meclisinde halkın seçtiği, halkı temsil etme yetkisine ve yetisine sahip vekillerin hazırlayacakları halkın öz gücüne ve günün şartlarına uyan, gerçek demokrasi ölçeklerinde tam demokrasi anlayışı ile hal edilmelidir. Buna da kesinlikle zemin hazırlanmalıdır. Gayrisi hepimiz zarar görürüz. Bu gemide hepimiz varız. Gemi su alırsa unutulmamalıdır ki hepimiz batarız…
Değerli okurlarım; Ben, aynı zamanda bir Doğan Haber Ajansı temsilcisi olarak, başta bağlı olduğum Ajansımı, Doğan Haber Ajansını, İhlas Haber Ajansını, Cihan Haber Ajansını, Anadolu Haber Ajansını, ATV, Show TV, ATV,Star TV, CNNTÜRK TV, HABERTÜRK, KANALD, TGRT, Flaş TV, Samanyolu, NTV, ve asparagas haber yapan bütün kanallarını, Şırnak"ı adeta Terör kenti ilan eden yalan dolan, asparagas haberlerle Türkiye ve tüm dünyaya ilan etmelerini şiddetle kınıyorum. Onları yaptıkları çirkin ve sayın Seyda"nında dediği gibi, Terbiyesizce atmasyonlarından dolayı onlara bu size yakışmıyor diyorum. Bizleri Şırnak"ı adeta Terör kenti, Şırnaklıları da adeta terörist ilan mahiyetindeki asparagas ve yalan haberlerinizle asıl sizlerin “ulusal basının” Şırnak"ta Terörizmin farklı bir şeklini estirdiğinizin bir resmini Çizdiğinizi de belirtmek istiyorum.
Buradan Şırnak"ın değerli valisine Şırnak"ın değerli vekilleri olan Sayın Seyda"ya, Sayın Kaplan"a Sayın Bayındır"a yüksek sesle sesleniyorum; Şehrinize sahip çıkınız ve Lütfen bunun önüne geçiniz, RTÜK başkanı Sayın Zahit Akman beyefendiye durumu izah ediniz. En azından sözüm ona, bu ajans ve kanalların doğru haber yaparak asparagas haber yapmalarının önüne geçilmesini sağlarsınız.
Lütfen diyoruz. Daha yolun başındayken bunu Şırnak aşkına yapalım diyorum.
“Not; doğru ve asparagas olmayan haberleri yapan yayınlayan(eğer varsa) kanal ve ajansları yukarıdaki tablonun dışında tuttuğumu da belirtmek isterim.!”
Şırnak"tan, bu vatan toprağından bize gelen feryadı aktardım size...

Hiç yorum yok: