18 Mart 2009 Çarşamba

Gül'den, 'aklımızı kullanalım' mesajı



Irak'ta güvenliğin sağlanması halinde Türkiye ile ilişkilerin her alanda gelişeceğini anlatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye, "Aklımızı kullanırsak mutluluğu, kullanamazsak acıları paylaşırız. Biz aklımızı kullanalım, mutluluğu paylaşalım." uyarısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul'da yapılan 5. Dünya Su Forumu Toplantısı'na katılmak için Türkiye'ye gelen Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile Swiss Otel'de bir araya geldi. Yaklaşık yarım saat süren görüşmede, iki ülke arasındaki güvenlik sorunu ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konuları ele alındı. Kaynaklar, mart ayı bitmeden Abdullah Gül'ün Bağdat'a yapacağı ziyaret nedeniyle konuların detayına girilmediğini aktardı.
Güvenlik sağlanırsa her şey kolaylaşır
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre, Abdullah Gül, Türkiye'nin Irak ile ticari ilişkilerini geliştirmek istediğini ancak buna güvenlik sorunlarının engel olduğu mesajını verdi. "Irak'ta güvenliğin sağlanması halinde her şeyin kolaylaşacağını" anlatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Rusya ile yıllık 35 milyar doları aşan dış ticaret hacmini örnek gösterdi. Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Rusya ile Karadeniz altına döşenen borularla gaz ticareti yaptığını belirtirken, "Irak'la buna ihtiyaç yok ama güvenlik sıkıntılara neden oluyor?" ifadesini kullandı. Talabani de Gül'ün bu yaklaşımını onaylayarak, "Aynen katılıyorum." cevabını verdi. Ankara, bugüne kadar değişik platformlarda Nabucco Projesi'ne de eklenerek Irak doğalgazının Avrupa pazarlarına Türkiye üzerinden ulaştırılabileceğini dile getirmişti.
Türkiye ikinci vatan
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görüşmede, Türkiye ile Irak arasında geniş işbirliği imkânları bulunduğunu belirtirken, "Aklımızı kullanırsak mutluluğu, kullanamazsak acıları paylaşırız. Biz aklımızı kullanalım, mutluluğu paylaşalım." ifadesini kullandı. Konuk Cumhurbaşkanı Talabani de, İstanbul'a gelmeden önce Irak'taki farklı kesimlerle bir araya geldiğini ve Türkiye ile ilişkilerin çok daha üst seviyelere çıkarılması konusunda Irak içindeki herkesin istekli olduğu yönündeki izlenimini Abdullah Gül'e aktardı. Irak'ın Kürt kökenli Cumhurbaşkanı Celal Talabani, vatandaşlarının Türkiye'ye bakışını da, "Türkiye'yi ikinci vatan olarak görüyoruz. İstanbul, kutsal bir şehir. Her Iraklı, İstanbul'u görmek ister." sözleriyle ortaya koydu. İki cumhurbaşkanı, mart ayı bitmeden Bağdat'ta bir kez daha bir araya gelecek ve iki ülke arasındaki konular detaylı biçimde ele alınacak. Güvenlik gerekçesiyle iki günlük ziyaretin tarihi açıklanmıyor. Abdullah Gül, yalnızca başkente ziyarette bulunacak. Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim başkanı Mesud Barzani'nin, Talabani'nin Cumhurbaşkanı Gül onuruna vereceği yemeğe katılması bekleniyor. Gül, Irak'ta bütün taraflarla temaslarda bulunacak.

Hiç yorum yok: