30 Temmuz 2007 Pazartesi

ABD, PKK'ya karşı Türkiye ile ortak operasyon planlıyor

The Washington Post gazetesi, ABD'nin PKK'ya karşı Türkiye ile birlikte Kuzey Irak'ta gizli bir askeri operasyon planladığını öne sürdü.




ABD yayınlanan The Washington Post Gazetesi'nin en önemli ve kıdemli köşe yazarlarından Robert Novak, bugünkü makalesinde, Pentagon'un "üç numaralı ismi" Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman'ın, yasa gereği geçen hafta Kongrenin bazı üyelerine "PKK'ya karşı örtülü operasyon" hakkında genel bir brifing verdiğini kaydetti.

Yazıda, terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'taki elebaşılarının yakalanmasını amaçlayan ve ABD özel kuvvetlerinin katılımını öngören gizli ortak operasyon konusunda üst düzey Amerikalı yetkililerin Türk muhataplarıyla birlikte çalıştığı belirtildi.

Novak'a göre Edelman, brifinginde, "planın, ABD özel kuvvetlerinin gizli bir operasyonla PKK'nın elebaşılarının devre dışı bırakılmasında Türk güçlerine yardım etmesini öngördüğünü" söyledi.

Robert Novak, Edelman'ın brifingini izleyen Kongre üyelerinin çok şaşırdığını ve bunun risk derecesini sorduğunu yazdı. Novak'a göre Edelman, başarıdan emin olduğunu ve her durumda ABD'nin rolünün gizli tutulabileceğini ve gerekirse yalanlanabileceğini kaydetti.

Makalede, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki gelişmelerden çok rahatsız olduğu, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un 11 Temmuz'da ilk defa Kuzey Iraklı Kürtleri Türk topraklarına göz dikmekle suçladığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Irak'a Türk Ordusu'nun operasyon yapabileceği uyarısında bulunduğu anlatıldı.

Şensoy, Washington'daki savunma yazarlarına yaptığı söz konusu açıklamasında, kuzey Iraklı Kürtlerin terör örgütü PKK'ya silah, sığınak ve lojistik desteği sağladığını belirtmiş ve "Iraklı Kürt grupların PKK'nın amaçlarını da paylaşıp paylaşmadığının" sorulması üzerine, "Teröristlere yardım edenler, onun amaçlarını da destekler" demişti.

Türk ordusunun iki ülke sınırına yakın bölgede yaklaşık 250 bin askeri bulunduğu savunulan yazıda, planlanan gizli operasyonla Bush yönetiminin, terörist elebaşılarının yakalanarak PKK'nin başsız bırakılmasını ve böylece Türk ordusunun Irak'a girmesinin önüne geçilmesini amaçladığı ifade edildi.

Konuya ilişkin kendi görüşlerini de yazan Novak, Irak ve Afganistan'daki zorlukların, bu "tehlikeli ve kuşkulu" yeni gizli operasyon konusunda Bush yönetimini yıldırmadığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza, geçen hafta Washington'daki bir toplantıda, ABD'nin terör örgütü PKK'ya karşı yeni önlemler planladığını söylemiş, ancak ayrıntı vermemişti.

The Washington Post'un köşe yazarı Novak, ABD'yi sarsan bir CIA ajanının kimliğinin medyaya sızdırılması skandalında önemli rollerden birini oynamış ve bu konudaki ilk yazıyı yazmıştı.

Hiç yorum yok: