30 Temmuz 2007 Pazartesi

Baydemir ve Özsökmenler'e Kürtçe broşür soruşturması

Belediye bütçesinden bastırılan Kürtçe ve Zazaca broşürleri, temizlik kampanyası sırasında halka dağıttıran Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler hakkında soruşturma açılacak.


Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, Diyarbakır Bağlar Belediyesi Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Ahmet Zirek, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İdari Mali İşler Daire Başkanı İhsan Yüce, Hesap İşleri Daire Başkanı İzzettin Özkorkmaz ve Çevre Koruma Daire Başkanı Muharrem Cebe hakkında, temizlik konusunda esnaf ve vatandaşların bilinçlendirilmesi faaliyeti kapsamında, üzerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Bağlar Belediyesinin isimleri ve amblemleri ile Türkçe, Kürtçe ve Zazaca ibareler bulunan broşürleri belediye bütçesinden ödeme yaparak bastırıp, halka dağıtmak suretiyle 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabulü ve Tatbiki Hakkındaki Kanuna aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle soruşturma açılması istendi.

DİĞER SORUŞTURMA İSTEMİ

Osman Baydemir, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Fahrettin Çağdaş, Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Denli ile Kültür ve Turizm Sorumlusu Cevahir Sadak Düzgün hakkında ise düzenlenen kültürel faaliyet sırasında, Amed Tigris tarafından Kürtçe ve Türkçe yazılmış “Çocuklar için Kürtçe isimler” adlı kitabı Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları arasında göstererek Belediye adına sergilemek suretiyle 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabulü ve Tatbiki Hakkındaki Kanunun koyduğu yasak ve yükümlülüklere aykırı hareket ederek, görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla soruşturma açılması istendi.
Eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, hakkında soruşturma izni istenenlerin tümü hakkında soruşturma izni verdi.
Bu kişilerin Aksu'nun kararına itiraz etmeleri üzerine dosya, Danıştay 1. Dairesi'ne geldi.

DOSYA SAVCILIKTA

Daire, Baydemir, Özsökmenler, Zirek, Yüce, Özkorkmaz, Muharrem Gebe'ye isnat edilen eylemi, haklarında hazırlık soruşturması yapılmasını gerektirecek nitelikte bularak, İçişleri Bakanının soruşturma izni vermesine ilişkin kararına yapılan itirazı oybirliğiyle reddetti. Daire, dosyayı gereğinin yapılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Dairenin kararında, 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabulü ve Tatbiki Hakkındaki Kanuna aykırı olarak, Türkçe dışında Zazaca ve Kürtçe içerik taşıyan broşür bastırılarak, halka dağıtıldığı belirtildi.

Broşürlerden 15 bininin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan piyasa araştırması sonucunda bir şirketten temin edildiği kaydedilen kararda, bu bedelin belediye bütçesinden karşılandığı vurgulandı.

Broşürlerin Kürtçe ve Zazaca içeriğinin, Çevre Koruma Daire Başkanı olan Muharrem Cebe'nin, kendisi tarafından hazırlandığını ifadesinde belirttiği kaydedilen kararda, broşürlerin alımına ilişkin onay belgesi üzerinde, İdari Mali İşler Daire Başkanı İhsan Yüce ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Ahmet Zirek'in, söz konusu alımla ilgili düzenlenen tahakkuk müzekkeresinde ise Hesap İşleri Daire Başkanı İzzettin Özkorkmaz ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in imzalarının bulunduğu ifade edildi.
Kararda, broşürlerin üzerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Bağlar Belediyesi isim ve amblemlerinin konulmasının ve bu broşürlerin temizlik kampanyası sırasında dağıtılmasının, Başkan Baydemir ve Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler tarafından sağlandığına işaret edildi.

KÜRTÇE KİTAP SORUŞTURMASI

Osman Baydemir, Fahrettin Çağdaş, Mehmet Denli, Cevahir Sadak Düzgün hakkında diğer soruşturma istemini de inceleyen Daire, Kürtçe ve Türkçe yazılmış “Çocuklar için Kürtçe isimler” adlı kitabı Büyükşehir Belediyesi Yayınları içerisinde gösterip belediye logosunun kitabın üzerine basılmasına izin vererek, belediyenin kültürel faaliyeti sırasında sergileyip ücretsiz olarak halka dağıtılmasında belediye bütçesinden herhangi bir ödeme yapılmadığını belirledi. Dairenin kararında, bu sebeple ilgililere isnat edilen eylemin, 4483 sayılı Kanun kapsamında belediyedeki görevleri sebebiyle işlenmiş bir suç olarak nitelendirilemeyeceği belirtilerek, bu nedenle genel hükümlere göre işlem yapılması gerektiği vurgulandı.

Daire, bu nedenle İçişleri Bakanı'nın soruşturma izni verilmesine ilişkin kararının bu suçlamalarla ilgili kısmının kaldırılmasına, dosyanın genel hükümlere göre soruşturmanın yapılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine oy birliğiyle karar verdi.

Hiç yorum yok: