28 Temmuz 2007 Cumartesi

DTP’li Türk ve Tuğluk’a hapis



DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, geçen yıl Dünya Kadınlar Günü’nde “Kürtçe bildiri dağıttıkları” ve bu bildiride “suçu ve suçluyu övdükleri” gerekçesiyle 1 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

ANKARA - Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un avukatı Mehmet Nuri Özmen katıldı.


Avukat Özmen de bildirilerin parti tarafından bastırılmadığını ve MYK Karar Defteri’nde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bildiri dağıtılması hakkında bir karar yazılmadığını ileri sürdü. Özmen, Türk ve Tuğluk’un üzerlerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığını, suçu ve suçluyu övme suçunun ise teşebbüsten ibaret olduğunu savunarak, beraatlerine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı İbrahim Kozan, sanıklar Türk ve Tuğluk’un, SPY’nin 81. maddesine muhalefet suçundan 1’er yıl hapisle cezalandırılmasına karar verildiğini açıkladı. Kozan ayrıca, Türk ve Tuğluk’un eylemlerinin, TCK’nın 215. maddesinde düzenlenen “suçu ve suçluyu övme” kapsamında değerlendirildiğini belirterek, sanıklara bu suçtan da 6’şar ay hapis cezası verildiğini bildirdi.

İDDİANAMEDEN
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca açılan davanın iddianamesinde, geçen yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, DTP’nin terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili ifadeler de içeren Kürtçe bildiri dağıttığı belirtilmiş ve bu bildirinin, Siyasi Partiler Kanunu’nun propaganda dilini düzenleyen 81/c maddesine aykırı olduğu kaydedilmişti.

İddianamede, Türk ve Tuğluk’un eylemlerinin ayrıca, Türk Ceza Kanunu’nun 251. maddesinde tanımlanan “suçu ve suçluyu övme” kapsamına girdiği de ifade edilerek, Türk ve Tuğluk’un 2 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırılmaları talep edilmişti.

Siyasi Partiler Kanunu’nun 81/c maddesinde, “Siyasi partiler, tüzük ve programlarının yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçe’den başka dil kullanamazlar; Türkçe’den başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plaklar, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamaz ve dağıtamazlar; bu eylem ve işlemlerin başkaları tarafından da yapılmasına kayıtsız kalamazlar” hükmüne yer veriliyor.

Hiç yorum yok: