28 Temmuz 2007 Cumartesi

Lagendijk: Kürt partileri temsil edilmeli



Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, “Kürt partilerinin, Türk parlamentosunda temsilinin olumlu olacağını düşünüyorum” dedi.


ANKARA - Lagendijk, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ü parti genel merkezinde ziyaret etti. Lagendijk, ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, DTP’ye herhangi bir özel mesaj veya taleple gelmediğini belirterek, “Pek çok vesileyle geçmişte de söylediğim ve AB Parlamentosu raporlarında da vurgulandığı gibi, Kürt partilerinin, Türk parlamentosunda temsilinin olumlu olacağını düşünüyorum” dedi.


Bu temsilin, Türkiye’deki seçim yasası sebebiyle çok zor olduğunu öne süren Lagendijk, “Bu konuda gösterilecek her türlü çabayı, atılacak her türlü adımı memnuniyetle karşılarız” diye konuştu.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, “Türkiye’nin toplumsal barışa toplumsal diyaloğa ihtiyacı olduğunu” kaydederek, “Bunun için de katılımcı, demokratik bir siyaset ortamının Türkiye’de egemen olmasını istiyoruz” dedi.

DTP’nin TBMM’de yer alma ısrarının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Türk, “Bu ayrımcı olmadığımızın, bölücü olmadığımızın bir ifadesidir” diye konuştu.

“1980 darbesini gerçekleştiren, demokrasiyi askıya alan Sayın Evren bile artık Türkiye’nin değişme ihtiyacı duyduğunu çok açık bir biçimde ifade etmiştir” diyen Türk, “Bugün, Sayın Evren’in söylediklerini biz ifade etseydik, eyalet sisteminden söz etseydik, farklı şeyler söyleseydik, hakkımızda dava bile açılırdı” görüşünü belirtti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, dün yapılan DTP 1. Olağanüstü Kongresi hakkında soruşturma başlatması hususundaki görüşlerinin sorulması üzerini Türk, “Bu bilgi henüz bize gelmedi. Olabilir, her konuştuğumuzda dava açılıyor. Artık alıştık” dedi.

Hiç yorum yok: