28 Temmuz 2007 Cumartesi

Bahçeli’den önemli mesajlar



MHP lideri, Genel Kurul’da yan yana oturacakları DTP’liler için “Kürtçe yemin etmezlerse sorun olmaz” dedi, AK Parti’ye ise “İstediklerini cumhurbaşkanı seçerler” diyerek 367 garantisi verdi.

İSTANBUL - MHP lideri Devlet Bahçeli, AK Parti’nin istediği kişiyi cumhurbaşkanı seçme hakkına sahip olduğunu söyledi, “Karar tamamen AKP’nin. Kimi isterlerse seçerler” dedi. MHP’nin cumhurbaşkanı seçiminde Meclis’te olacağını belirterek, “367 sorunu yaşanmaz” garantisi veren Bahçeli, kendisini arayan Başbakan’a “geri dönmeyeceğini” de kaydetti. Bahçeli, Başbakan’ın DTP ve MHP’lileri kastederek “Bunlar Meclis’te vuruşur” sözüne karşı da, Genel Kurul salonunda yan yana sıralarda oturacakları DTP’liler için “Türkçe yemin ederlerse, sorun çıkmayacağını” duyurdu.

Seçimden sonra basının karşısına çıkmayan tek lider olan Bahçeli, görüşlerini Akşam ve Milliyet gazeteleri aracılığıyla duyurdu.

AK PARTİ KİMİ İSTERSE SEÇER
Bahçeli, Meclis’teki cumhurbaşkanlığı seçiminde oylamaya katılacaklarını açıkladı. “Biz o gün oradayız. Oylamanın yapıldığı gün Genel Kurul’a gireriz” dedi. Bahçeli, cumhurbaşkanı adayı konusunda ise açık konuştu:

“Seçim yapılmış ve AKP milletin iradesiyle yeniden iktidar olmuştur. Cumhurbaşkanlığına da istediği kişiyi seçebilir, bu konudaki karar tamamen AKP’nindir. Kimi isterlerse seçerler. Ancak tabii seçilecek cumhurbaşkanının milletin ve devletin birliğini temsil eden, üzerinde tartışılmayacak bir isim olması, Türkiye’ye yakışan bir cumhurbaşkanı olması ülke yararına olacaktır.”

OY VERİRİZ, VERMEYİZ O BİZE KALMIŞ
“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığı gün AKP’nin Meclis’te toplantı yeter sayısı sorunu yaşamaması gerekiyor. Zaten 340 milletvekilleri var. 24 de DTP’li bağımsız milletvekili var. Cumhurbaşkanı seçimi için Genel Kurul toplantı yeter sayısı 367’dir. İlk iki turda 367 oy gerekmektedir. Genel Kurul’a biz MHP olarak katılacağız. Dolayısıyla AKP toplantı yeter sayısı sorunu yaşamaz. Biz oylamaya katılırız; ancak aday gösterilen kişiye oy veririz vermeyiz, o bize kalmış.

BAŞBAKAN’A DÖNMEYECEĞİM
MHP lideri, Başbakan’ın telefonuna çıkmadığını ve “dönmeyeceğini” de söyledi:
“Başbakan, aramak için biraz erken davrandı. Hem de tavırlarını samimi bulmuyorum. Seçim kampanyası sırasında bize ‘Meclis’te bile selam verilmez bunlara’ dedi. MHP’yi DTP ile aynı kefeye koydu. Başbakan şimdi ak bir sayfa açtığını söylüyor ama daha önceki kara sayfaların hesabını ne yapacağız. Şimdi biz bekliyoruz. Bakalım Sayın Başbakan’ın Meclis’teki tavırları ne olacak. Ancak ben bu süreçte Başbakan’ı aramayacağım.”

DTP’LİLER TÜRKÇE YEMİN EDERSE SORUN YOK
Bahçeli, Başbakan’ın seçim kampanyası sırasında DTP ve MHP’yi kastederek “Bunlar Meclis’te vuruşur” sözlerine de yanıt verdi. Genel Kurul salonunda yan yana sıralarda oturacakları DTP’li bağımsız milletvekilleriyle MHP’liler arasında sorun çıkmasının “yemin” törenine bağlı olduğunu açıklayan MHP lideri, geçmişte DEP milletvekili Leyla Zana’nın “Kürtçe yemin” ettiğini hatırlatarak şöyle dedi:

“Türkçe yemin etmezlerse bizim de milli hassasiyetlerimiz var. Anayasamız’ın 3’üncü maddesi çok açık; resmi dil Türkçe’dir diyor.”

Hiç yorum yok: